Det kan godt være du slet ikke har et valg. Flere og flere kommuner er begyndt at påbyde etablering af regnvandsfaskiner til adskillelse af regnvand fra spildevand ved nybyggerier. Og det er der gode grunde til. Rundt omkring i Danmark er kloakkerne under pres. Mange kloaksystemer er ældgamle. De er dyre at holde ved lige og endnu dyrere at renovere og derfor har mange kommuner skubbet det foran sig. Igennem flere årtier. Ved at få flere folk til at adskille regnvandet fra spildevandet kan de gamle kloakker aflastes. Det er også mere miljøvenligt og giver tilmed økonomisk mening. I hvert fald for kommunerne. Vandpriserne bliver bare ved med at stige og vores drikkevand under pres fra forurening fra sprøjtemidler og andet. Det regner også mere og mere grundet den globale opvarmning. Når kloakkerne bliver overfyldt fører det til oversvømmede kældre og værre. Kloakvand er jo alt andet end rent. Lugtgener er umiddelbart den mest ubehagelige konsekvens men der er langt mere alvorlige problemer. Kloakvand kan kontaminere drikkevand, og i værste fald medføre udbrud af sygdomme når mennesker kommer i kontakt med det. Nogle steder er regelmæssige oversvømmelser nu mere normen end undtagelsen. Og vi skal regne med at det bliver endnu værre i fremtiden.
En regnvandskassette og en til spildevand
Det kan være en rigtig god ide at bruge to kloaksystemer frem for et fælles til både spildevand og regnvand. Ikke kun fordi nogle kommuner er begyndt at kræve etablering af et dobbelt kloaksystem når der bygges nyt. Pointen med et dobbelt system er at regnvandskassetten opsamler det overskydende regnvand som ellers løber ned i det offentlige kloaksystem eller bliver liggende som konstant våde pytter i din have. Rigtig god mening giver det når man kombinerer dette system med et regnvandsanlæg. Fordi regnvand kan faktisk bruges til ret meget. Først og fremmest til haven, men for fremtiden må vi regne med, at det vil og skal blive brugt til mere endda. Det virker mere og mere absurd at vi skal bruge vores kostbare drikkevand til toiletskyl o.l. når vi har vand der bogstaveligt falder fra himlen, og bogstaveligt i overflod. Frem for at bruge penge på at skylle det hurtigst muligt ned i et i forvejen overbelastet kloaksystem kunne vi gøre brug af det.
Det er måske stadig et stykke vej inden vi er nået dertil, hvor det bliver normalt at filtret regnvand ledes ind i huset som brugsvand, men det kommer, før eller senere.
Faskiner fra Plastmo med faskine beregner
Online kan du finde en faskine-beregner fra Plastmo, som kan bruges til at beregne hvilken størrelse faskine der skal bruges til hvilket formål. I princippet kan alle bygge en faskine selv. Men skal det være et komplet regnvandsanlæg så er det nok bedst at man i det mindste indhenter ekspert råd. Selv hvis det ikke er et påbud at bygge en faskine, et dobbelt kloaksystem eller et regnvandsanlæg så kan det i mange tilfælde betale sig alligevel. Det er en forbedring der gavner ejendomsværdien. Og fordi det er godt for miljøet, og også for de kommunale budgetter, vil fremtiden lægge mere og mere vægt på den slags forbedringer.