Gå (ikke) ned på køkkenudstyr

Det er måske ikke essentielt at have alt fra en æggedeler over en salatslynge til en sous vide i et almindeligt familiekøkken for at få det til at fungere. Mens nogle redskaber er helt uundværlige, er andre bare nice to have. Det handler selvfølgelig også om, hvilken mad du laver i dit køkken. Så hvad har du brug for i dit køkken?

F.eks. kan en æggedeler og en salatslynge sagtens undværes, hvor det er lidt mere bøvlet – om end lade sig gørligt – at tilberede ved hjælp af sous vide uden at have en sous vide-stav eller -maskine. Ligeledes er det vanskeligt at kværne kaffe uden en kaffekværn. Men hvis aldrig du tilbereder mad vakuumpakket eller maler dine egne kaffebønner, så er disse to redskaber jo ganske unødvendige.

Hvad skal du have i dit køkken, når du bager?

Hvad du skal have i dit bage-køkken, afhænger af, hvilket bagværk du tilbereder. Elsker du f.eks. at bage og lave storslåede festkager, så skal du selvfølgelig have alt udstyret – mere eller mindre – som Mette Blomsterberg også har.

Men bager du kun en formkage, du lige har fundet opskriften på i et dameblad to-tre gange om året, og ellers står den kun på æbleskiver til jul og pandekager hver anden søndag, ja så er det jo nok med en sandkageform og springform, en æbleskivepande og en pandekagepande. Sidstnævnte er ikke engang nødvendigt. Du kan sagtens bruge en almindelig stegepande og en god opskrift. Se opskriften her.

Køkkenudstyr til klassiske retter

Er du mere den, der elsker at lave dansk bøf, kogt hamburgerryg, pizza, stegt flæsk, koteletter i fad, flødekartofler og måske bager et hvidløgsflute engang imellem, så behøver du ikke at gøre de store investeringer.

Du kan i stedet vælge at købe virkelig kvalitet til nogle enkelte redskaber. F.eks.:

  • God kokkekniv
  • Pizzasten
  • Kødhammer med god vægt
  • Et lækkert ovnfast fad eller to
  • Skræller af høj kvalitet
  • Kartoffelmoser og/eller evt. -presser
  • Kraftig hvidløgspresser
  • Dørslag eller sigte
  • Kødpincet

Og så selvfølgelig de obligatoriske grydeskeer, gryder og stegepander – evt. med låg. Selvom du måske ikke laver store kulinariske middage og overdådige kager, kan en god køkkenmaskine også være guld værd. En som kan hakke, snitte, piske og rive, og gerne en, som du kan købe ekstra udstyr til, såsom pastamaskine, blender, kødhakker osv. Så kan du altid udvide den, hvis du har behov for det.

Udstyr kan erstattes

Hvis du tænker alternativt, er der en del udstyr, du sagtens kan undvære – i hvert fald hvis det kun er engang imellem, du synes, du står og mangler det. Det er i hvert fald værd at overveje, hvis pladsen i køkkenet i forvejen er trang.

F.eks. æggedeleren som nævnt i starten. Du kan altså godt skære fine skiver æg med en skarp kniv. Og salatslyngen kan erstattes af et rent viskestykke, som du kan svinge salaten rundt i – udendørs forstås.

Hvidløg kan hakkes så fint, at du ikke har behov for en hvidløgspresser. Men hvis du føler for det, så gør i det mindste dig selv den tjeneste at købe en i en ordentlig kvalitet, som ikke lader det meste sidde tilbage i ”skallen”.

Pommes fritterne kan skæres uden et pommes frites-jern, hvis du har en god, skarp kniv. Det kan godt være, det tager lidt længere tid, og at de ikke bliver helt lige så fine i kanten som med et jern, men de smager lige så godt.

Og friturekogeren kan erstattes af en ganske almindelige gryde med olie i. Er du mere til den fedtfattige udgave (low fat fryer), så er det ovnen, du skal have tændt for.

Alt med måde

Nu er det jo ikke sådan, at du kun skal have det allernødvendigste, så du skal til at vende pandekagerne med en kokkekniv – det ville nok også ødelægge panden – for selvfølgelig skal du da have noget, der virker for dig. Ellers er det ikke sjovt at lave mad og prøve nye ting af. Du slår jo heller ikke søm i med en knibtang, selvom det nok med lidt omhu kan lade sig gøre.

Så er det tit, du langtidssteger/-koger, skal du da have dig en slow cooker eller sous vide. Eller har du tit både gang i at koge kartofler og dampe grøntsager, så skal du da også have dig en dampindsats. Og spiser i mange ris, skal der måske en riskoger til.

Så: Gå ikke ned på køkkenudstyr!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.