Et funktionelt hjem – hvad indebærer det?

De fleste af os bruger mange timer i hjemmet. Det er stedet hvor vi slapper af, og lader batterierne op til hverdagens strabadser. Derfor fungerer de fleste også bedst, hvis man har styr på hjemmefronten.
Det er de færreste af os, der har nemt ved at holde hjemmet pænt og rent, men alligevel er vi alle sammen godt klar over, hvor meget mere behagelig tilstedeværelsen bliver, når hjemmet bare spiller.

Men det er ikke kun rengøringen der gør hjemmet behageligt at befinde sig i, for funktionaliteten i hjemmet har også stor betydning for livskvaliteten derhjemme. Har man ingen opvaskemaskine, befinder vaskemaskinen sig i kælderen og går brusebadet ind over toilettet, så er funktionaliteten i hjemmet ikke i top, og det kan altså være frustrerende.
Selvfølgelig er der ikke noget galt med at have disse forhold for en periode i ens liv, og i storbyerne er der også rigtig mange der lever sådan – men optimalt set, så bør man stræbe efter at optimere sådanne forhold.

Et funktionelt køkken giver anledning til mere madlavning

Et af de steder i hjemmet hvor funktionalitet virkeligt giver sig til kende er i køkkenet. Et stort køkken med gode knive (måske japanske knive), ovn oppe i højde, røremaskine etc. gør det meget mere behageligt at lave mad, og generelt bare befinde sig i køkkenet.
I mange hjem er køkkenet nemlig også et samlingspunkt for familien, og derfor er det altid godt med rigeligt plads i køkkenet.

Hvis du derfor læser dette og er så heldig at være midt i en boligjagt, eller er i gang med at bygge et nyt hus, så kan det være en god idé at give køkkenet lidt ekstra omtanke, da der som regel bliver brugt rigtig mange timer i netop dette rum.

Placeringen af diverse rum har stor betydning

Rumfordelingen i hjemmet har stor betydning for funktionaliteten i hjemmet. Dette er noget man bør have i mente allerede når man leder efter hus eller skal til at bygge et helt nyt et. Det er vigtigt at man gør sig grundige overvejelser omkring de praktiske ting i hjemmet, for selvom det lyder kedeligt, så kan hverdagens opgaver blive nemmere hvis man optimerer hvor man kan.
Man skal f.eks. tænke over, hvor placeringen af værelserne er, i forhold til placeringen af vaskemaskine og tørretumbler. På samme måde skal placeringen af værelserne også helst ligge afsides fra opholdsrummene som køkkenet og stuen, så man kan få ro og fred, også selvom andre i huset har gæster på besøg.

Plads til opbevaring er typisk undervurderet

Sidste ting som man ofte ikke giver meget tanke, er opbevaringsplads. Er man ude og kigge på hus eller lejlighed, så kan man hurtigt forelske sig i noget uden at tænke for meget over praktikaliteter – herunder opbevaring. Man er typisk optimistisk, og tænker at man bare kan rydde lidt op i sine ting, men der tænker man ikke på, at nye ting også vil trænge sig på.
Dette gælder også for garager og udendørs arealer, som også er rigtig gode at have hvis man godt kan lide at rode lidt med håndværker projekter.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *