Kakerlakker i køkkenet

Kakerlakker er nok det sidste, du ønsker at støde på i dit køkken. Problemet er ikke så udbredt herhjemme, men særligt sydpå (hvor temperaturerne er højere) kan kakerlakker være et stor problem. 

Husk, at ikke alle kakerlakker er skadedyr.

Før du kommer helt op i det røde felt, er det vigtigt at huske på, at man ikke bør generalisere og skære alle over én kam. Der findes nemlig adskillige tusinde arter af kakerlakker, og det er altså kun ganske ganske få, der er reelle skadedyr. 

De fleste kakerlakker kunne aldrig drømme om at genere mennesker. Tværtimod foretrækker de naturen, hvor de hjælper med til at opretholde den fine balance i økosystemet. Et godt eksempel er dubia-kakerlakken, der naturligt hører hjemme i regnskoven. Den opdrættes også som foder til store fugle og andre insektædere.

Et af de sundeste foderdyr.

Faktisk hører de opdrættede kakerlakker til blandt det sundeste foder man kan give til sine insektædende hobbydyr. De er, som tidligere nævnt, meget brugt til større fugle, men er også velegnede til eksotiske krybdyr, fugleedderkopper, pindsvin, aber og mange andre.

Flere steder i verden kører der også forsøg med kakerlakker som biologiske affaldsnedbrydere. På store lukkede faciliteter arbejder millioner af kakerlakker med at nedbryde menneskers affald. Det er altså smart, så vent lige med at “disse” kakerlakkerne endegyldigt. 

God hygiejne holder kakerlakkerne fra døren.

Hvis du vil undgå kakerlakker i køkkenet, er god hygiejne den sikre vej frem. Kakerlakkerne lever af madrester, så hvis du gør rent og rydder op, er der ikke noget at komme efter.

Kakerlakker har også brug for fugt og høje temperaturer, og det finder de typisk ikke i en gennemsnitlig dansk husholdning. Derfor er det i praksis yderst sjældent at støde på kakerlak-problemer i Danmark.

De mest almindelige skadedyrs-kakerlakker.

De mest almindelige er den tyske kakerlak, der måler 1-1,5 cm. Den kan kendes på sine to sorte striber på ryggen. En anden velkendt gæst er den brunstribede kakerlak. Den har samme størrelse som førnævnte, men har i stedet sine striber på maven.

Derudover ses af og til også den orientalske kakerlak (ensfarvet), som bliver helt op til 2-3 cm. 

I alle tilfælde skal du blot sørge for god hygiejne og sikre, at der ikke nogetsteds er adgang til væske eller føde. Så vil problemet hurtigt forsvinde af sig selv.

I modsat fald er det bedste råd at søge professionel hjælp.  

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *