Surdej er blevet ekstremt populært i Danmark. Vi har igennem de seneste år set flere og flere, der bager med surdej. Vi ser også flere mikrobagerier, som har fokus på at bruge surdej i deres bagværk. Surdejen giver ens bagværk en rigtig god smag og en virkelig lækker krumme, som ellers kan være svær at opnå.
Surdej kan virke som en lidt kompleks bagedisciplin når man skal starte op. Når man først har fanget teknikken og idéen bag, så er det dog ret ligetil og noget som man kan nyde godt af igen og igen. Hvis man ønsker at få tips til hvordan man får mest mulig success med sin surdej eller vil man have en rigtig god start som nybegynder, så kan et surdejskursus være vejen frem.
Hvad er surdej?
En surdej er i princippet bare vand og mel. Du har måske hørt om en “startdej”. Det er den surdej, som man passer og plejer. Når man skal bage, så bruger man lidt af surdejen i sin dej. Den erstatter hævemiddel såsom gær. Surdejen består af mælkesyrebakterier og gærsvampe. Det er denne kombination, som sikrer at brødet for den karakteriske (lidt syrlige) smag, den lækre krumme og den flotte hævning.
Det gode ved surdejen er at når du først har en god starter, så kan du holde den i live i lang tid. Du skal blot blive ved med at “fodre” den med mel og vand. Den vil herefter vokse igen og kan så bruges i en ny dej.
Hvad laver man på et surdejskursus?
Et surdejskursus foregår som så mange andre bagekurser. Der er selvfølgelig et specifikt fokus på surdej og særligt hvordan du laver den og anvender den i dit bagværk. Du får alle de tips og tricks, der skal til, for at du kan tage hjem og starte din egen surdej.
Du får selvfølgelig også lov til at bage brød. Du får undervisning i hvordan brødet laves, hvordan hævningen foregår og hvordan man rammer den perfekte afbagning. Der vil selvfølgelig også være rig mulighed for at dele erfaringer med de andre deltagere på kurset. Her kan du få ny inspiration og høre om hvad andre gør for at ramme det perfekte resultat med deres surdej.