Dette indhold er sponsoreret
Når der skal laves god mad, kræver det naturligvis også godt udstyr. Bevares, maden kan også blive god, selvom man ikke lige har udstyr af den bedste kvalitet, men du får aldrig mad af god kvalitet, med en sløv kniv. Derfor er det vigtigt at holde udstyret skarpt, og det kan du nemt gøre derhjemme med en billig slibesten.
Alle knive bliver sløve
Nu tænker du måske nok, at dine global-knive eller specialknive fra Japan er af så høj kvalitet, at de aldrig bliver sløve, og du har måske også brugt dem i flere år nu, uden at slibe dem en eneste gang, uden at have lagt mærke til, at de er blevet sløve. Men det er ikke ensbetydende med, at de stadig er skarpe. Når kniven er skarp, er knivsæggen kun få atomer bred, hvilket gør, at den nemt kan skære igennem fibre. Hver gang du skærer i noget, slider du atomer af knivsæggen, det betyder, at du langsomt arbejder dig opad, hvor kniven er bredere, og derfor får sværere ved at skære i ting over tid.
Kniven kan slibes derhjemme
Du lægger måske ikke mærke til det, fordi du langsomt har slidt kniven ned, men får du den slebet, kommer du til at opdage, at din kniv faktisk kan være meget skarpere. Det gør det nemmere at skære både hurtigt og fint, hvorfor mange kokke, både professionelle og hobbykokke, gør en dyd i, at holde deres knive skarpe. Det kan du gøre ved et besøg hos en knivsliber, men hvis du ofte bruger din kniv, og ønsker at holde den skarp, kan det blive irriterende at skulle hen til knivsliberen i utide. Derfor kan du også sagtens købe din egen slibesten, så du nemt kan slibe din kniv derhjemme. Selv en billig slibesten kan gøre dine sløve knive skarpere igen.
Slibesten med forskellige kornstørrelser
Har du selv været ved at købe knive, har du måske også oplevet, at de fleste knivproducenter også sælger deres egne knivslibere, som de hævder er bedst for deres knive. I virkelighed kan en hvilken som helst slibesten bruges til enhver kniv, så du behøver slet ikke at bruge formuer på en matchende knivsliber til dine knive. Dog skal du være opmærksom på, at slibesten kommer med forskellige kornstørrelser, der indikerer stenes grovhed. Jo højere tallet er, jo finere er stenen, og dermed slibningen af kniven. Grove sten bruges til at rette knivsæggen op igen, mens fine sten polerer æggen, så du får en endnu skarpere kniv. Det kan derfor være en fordel at købe en slibesten med to kornstørrelser, så du får det bedste slibningsresultat.